wtorek, 16 grudnia 2014

FOOD: Sałatka z ogonami raków z ziołowo – limonkową salsą



Jeśli nie macie pomysłu na prosty, lekki i zdrowy obiad oto i on :) A niebawem post ze zdrowymi posiłkami na Wigilię.

Składniki:

400 g obgotowanych ogonów rakowych 
75 ml oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
1 suszona, drobno pokrojona figa
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżki cukru
sól do smaku
kromki pieczywa WASA Z SEZAMEM

Przygotowanie:

Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.

6 komentarzy :

Anonimowy pisze...

Wyglada bajecznie :) kooooocham krewetki! Jakicle są tu użyte tygrysie?

kamila pisze...

To nie krewetki tylko ogony raków :) ale jak wolisz krewetki to możesz zamienić składniki :)

DOROTA DZIUBDZIELA pisze...

zawsze chciałam spróbować raka, ale nie wiem czy bym się zdecydowała. Danie wygląda przepysznie :-)

M pisze...

Food looks absolutely delicious!

Made in Mauve

Sweet Chilli pisze...

wygląda mega apetycznie!

Dilaola maciejka pisze...

Uwielbiam (:

Copyright © 2014 Qamille - blog lifestylowy, blog parentingowy
Designed By Blokotek