
Walentynki tuż, tuż! Przygotowałam dla Was przepis na mini lasagne podawaną w serduszkowych foremkach. Smacznego!
Stopień trudności: łatwe
Ilość : 4 sztuki
Składniki:
- 250 gram mięsa wołowego
- 6 plastrów makaronu lasagne
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki masła ( 2 łyżki do sosu beszamelowego i 2 do wysmarowania foremek)
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 4-5 łyżek mleka
- 4 plasterki zółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa ( do sosu beszamelowego)
- bazylia i oregano
Przybory kuchenne:
- foremki żaroodporne
- łyżka
- garnek
- patelnia
Sposób przygotowania:
1) Zagotuj wodę w garnku i dodaj łyżkę oleju
2) Ugotuj makaron wg. wytycznych na opakowaniu
3) Mięso usmaż, gdy mięso się usmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku bazylią/oregano/solą i pieprzem
4) Foremki natłuszczamy masłem
5) W garnku topimy masło, gdy się roztopi dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej
6) Ściągamy garnek z ognia i do masła dodajemy 2 łyżki mąki, energicznie mieszając dodajemy mleko. UWAGA! sos beszamelowy nie może mieć grudek
7) Do foremek wsadzamy rzeczy warstwowo:
- makaron
- mięso z sosem
- sos beszamelowy
- makaron
- mięso z sosem
- sos beszamelowy
- makaron
- ser
8) Mini lasagne pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez 5-7 minut
9) Po tym czasie wyciągamy danie z piekarnika , na wierzch potrawy dajemy odrobinę sosu pomidorowego i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.
4 komentarze :
Wygląda obłędnie <3 gdzie kupiłaś foremki?
aaaa.... świetny pomysł, zrobie ulunione potrawy mojego TŻ w wersji mini i z motywem serduszek. Dzięki!
wow! perfect lasagne!
@ Kaśka - nie pamiętam gdzie :) ale pełno podobnych na allegro
Prześlij komentarz