czwartek, 25 lutego 2016

Parenting: Co z tą dietą w ciąży?


Gdy dowiadujemy się o ciąży szukamy informacji, co jeść ile i w jakich proporcjach. Czy jeść za dwoje ? No nie, ten przesąd już dawno jest passe. Na pewno należy jeść dla dwojga. Ale czy wszystkie "zdrowe" produkty można jeść w ciąży?

Na początku ciąży słyszałam wiele różnich opini na temat różnych produktów, gdzy zaczęłam czytać np. o fecie to zgłupiałam. Można jeść czy nie? No jak się okazuje po konsultacji u dietetyka i lekarza prowadzącego ciążę MOŻNA! Choć pewnie w internecie większość opini jets na nie. A skąd się biorą te rozbieżności? Z tąd, że ktoś przygotowując teksty nie dopisał, że nie wolno jeść fety i serów z niepateryzowanego mleka, ale już feta z pasteryzowanego jest ok. Takich niuansików jest kilka i chciałabym się z Wami nimi podzielić. Pamiętaj, że w I trymestrze nie wzrasta Twoje zapotrzebowanie na kcal, dopiero w II trymestrze  zapotrzebowanie kaloryczne rośnie o ok. 350 kcal dziennie  i 475 kcal w III trymestrze. To tak naprawdę jeden mały posiłek więcej :)



Unikaj!

  • Alkoholu - choć część lekarzy zaleca pół kielisza codziennie czerwonego wytawnego wina dla zdrowotności, lepiej się wstrzymać. Nie ma niestety nigdzie informacji od jakiej ilości nasze dziecko może cierpieć na zespół FAS
  • Kawy i kofeiny - wypłukuje bardzo cenne minerały i mikroelementy, niezbędne do rozwoju dziecka;
  • Produktów Light - zawierają sztuczne substancje słodzące, które nie do końca wiadomo jak oddziałowywują na nasze dziecko, więc lepiej unikać lub używać produktów normalnych;
  • Surowego mięsa - może być źródłem toksoplazmowy i bakterii, dlatego lepiej unikać w ciąży tatarów, carpaccio lub krwistych mięs;
  • Surowych jajek - mogą być źródłem niebezpiecznej salmonelli, powinnaś róznieź pamietać, że niektóre potrawy i desery  mają surowe jajka w swoim składzie np. Triramissu;
  • Niektórych gatunków mięs - i tu niuansik choć wątróbka jest baaardzo zdrowa, jednak nie jest polecana kobietom w ciąży, gdyż posiada za dużo żelaza i wit. A co wpływa niekorzystnie na nasze dziecko. Należy też unikać pasztetów oraz mięsa wątpliwego pochodzenia;
  • Mleka i produktów z mleka niepasteryzowanego - niestety takie produkty mogą zawierać niebezpieczne bakterie, które mogą uszkodzić lub uniemożliwić rozwój naszego dziecka. Czytaj dokładnie etykiety, jeśli nie ma tam informacji na temat pasteryzacji, odłóż produkt, prawdopodobnie może być niepasteryzowany;
  • Niektóre gatunki ryb np. SZCZUPAKI, OKONIE, SANDACZE, MIĘTUSY ORAZ WĘGORZE, mogą zawierać metale ciężkie i inne toksyny, które dla "normalnego człowieka" nie stanowią problemu, o tyle dla kobie ciężarnych i ich dzieci są bardzo niebezpieczne;
  •   Kiełków - choć są zdrowe i są kopalnią witami, w ciąży lepiej ich unikać ze względu na pleśń, która może wystąpić.   



źródło:http://www.ohsu.edu/

Powyżej publikuję dla Was "zdrowy talerz" rzeczy, które są wskazane w ciąży. Obrazek został przygotowany przez Oregon Health & Science University.

Pamiętajcie, że dla naszego dziecka najlepsze są rzeczy jak najmniej przetworzone. Jednak jesteśmy tylko kobietami w ciąży i zachcianki to nasza specjalność, o ile są one sporadyczne nie stanowią problemu, jednak gdy nałogowo będziesz sięgała po niezdrowe produkty możesz zaszkodzić sobie i dziecku.

Lista rzeczy, których powinnaś unikać została opracowana dla zdrowej ciąży, jeśli masz probelmy z cukrzycą, cholestazą lub innym schorzeniem skontaktuj się ze swoim lekarzem i omów z nim dokładnie dietę.

Poniżej lista zakazanych produktów, wydrukuj i powieś na lodówce :)


3 komentarze :

Magdalena pisze...

Zdziwiły mnie kiełki... uwielbiam je! :D

Martyna pisze...

Ogólnie dieta w ciąży jest ok :) ale w moim przypadku sushi wygrało! musiałam zjeść, bo już śniłam po nocach o nim, tak wiem surowa ryba it. ale wszystko jest dla ludzi :)

Irmina pisze...

Świetny post! Liste wydrukowałam i wisi sobie na lodówce.

Copyright © 2014 Qamille - blog lifestylowy, blog parentingowy
Designed By Blokotek