wtorek, 1 marca 2016

Food: Pieczemy chleb z żurawiną



Uwielbiam zapach świeżego chleba w domu, jako, że teraz mam więcej czasu, piekę i gotuję baardzo często. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na chleb z żurawiną.


Składniki na 1 bochenek:
  • 600 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 280 ml ciepłej wody
Rozgrzej piekarnik na 230 stopni. 
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól,cukier, droższe i masło. Po woli dodawaj ciepłego mleka i wodę (nie może być wrzątek!). Wyrób ciasto. Gdy ciasto bedzie gładkie i elastyczne zostaw je w misce do dwukrotnego wyrośnięcia ( ok. 1 h).

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, odgazuj je i lekko wyrabiaj. Uformuj bochenek i wyłóż go na papier do pieczenia, zostaw na 30 minut do wyrośniecia. Wsadź bochenek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut, później zredukuj temperaturę do 200 stopni i piecz ok. 20 - 30 minut, do czasu aż bochenek będzie brązowy, a gdy stukniesz go od spodu usłyszysz głuche stukanie.

Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował :)




Przepis na chleb pszenno - owsiany : TUTAJ

5 komentarzy :

Meggi pisze...

Wygląda obłędnie! muszę spróbować, jaki jest poziom trudności? laik sobie poradzi?

Kaśka pisze...

Uwielbiam żurawinę <3

Nadien pisze...

NA pewno wypróbuję :D

amatorskie-rysowanie.blogspot.com

olala pisze...

a czemu nie wolno wrzącego mleka i wody? nie wyrośnie wtedy ciasto? ja właśnie chyba popełniłam kiedyś ten błąd ehh..

Będzie więcej postów z jedzeniem?

kamila pisze...

@Meggi - no jasne, że sobie poradzisz :)

@olala - no właśnie przy wrzątku nie wyrasta :( Czy będzie więcej postów z jedzeniem ? a i owszem :)

Copyright © 2014 Qamille - blog lifestylowy, blog parentingowy
Designed By Blokotek