
Uwielbiam zapach świeżego chleba w domu, jako, że teraz mam więcej czasu, piekę i gotuję baardzo często. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na chleb z żurawiną.
Składniki na 1 bochenek:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- garść suszonej żurawiny
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 280 ml ciepłej wody
Rozgrzej piekarnik na 230 stopni.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, odgazuj je i lekko wyrabiaj. Uformuj bochenek i wyłóż go na papier do pieczenia, zostaw na 30 minut do wyrośniecia. Wsadź bochenek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut, później zredukuj temperaturę do 200 stopni i piecz ok. 20 - 30 minut, do czasu aż bochenek będzie brązowy, a gdy stukniesz go od spodu usłyszysz głuche stukanie.
Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował :)

5 komentarzy :
Wygląda obłędnie! muszę spróbować, jaki jest poziom trudności? laik sobie poradzi?
Uwielbiam żurawinę <3
NA pewno wypróbuję :D
amatorskie-rysowanie.blogspot.com
a czemu nie wolno wrzącego mleka i wody? nie wyrośnie wtedy ciasto? ja właśnie chyba popełniłam kiedyś ten błąd ehh..
Będzie więcej postów z jedzeniem?
@Meggi - no jasne, że sobie poradzisz :)
@olala - no właśnie przy wrzątku nie wyrasta :( Czy będzie więcej postów z jedzeniem ? a i owszem :)
Prześlij komentarz